XIT - Din guide till nöje på Åland

Så får du den rätta swing-looken

Emma Björkman älskar swing och retrostil. Det syns i hennes kläder, hår och smink, särskilt när hon ska på dans.
Här delar hon med sig av sina bästa sminktips för hur man blir en läcker 50-talsdonna.

Det är ett år sedan som Emma Björkman började med swingdans, när Mildreds swingskola startade sina Mediskurser i Lindy Hop. Men hennes fascination för äldre stilar började långt innan det.

– Jag har alltid gillat swingkulturen och den tidsepoken. Folk var så vackra på den tiden, kläderna var välsydda, kvinnoidealet var kurvigt och det känns gediget på något sätt.

Sina kläder hittar hon framför allt i vintagebutiker och second hand-butiker. Favoritställena i Stockholm heter Daisy Dapper och Sivletto.

Har du köpt något på Åland?

– Ja, jag hittade ett par dansskor på Söderby antik & loppis. De har lite klack och passar bra för att dansa balboa som är en lite intimare swingdans.

Fixar håret med puder

Emma har en ganska kort, bobklippt frisyr. Men längden räcker bra till för att göra fina lockar, eller ”victory curls” som lockarna kallades när det begav sig. De lägger man egentligen bakåt, men i dag har Emma vänt på det hela och gjort dem framåt mot ansiktet.

Hon har några specialmetoder som gör det lite lättare att lyckas. Det första är att inte ha nytvättat hår, det går bättre om håret tvättats dagen innan. Det andra är ett puder som ger struktur åt håret. Hårpuder finns att köpa till exempel på frisörsalongerna.

– Jag tar en hårslinga och drar igenom den med puder. Sedan tuperar jag den lite för att få stadga, tvinnar locken runt fingret och fäster med en hårnål.

När frisyren är klar fixeras den med hårspray.

– Håret måste ju hållas på plats när man dansar! säger Emma.

Text: Erika Elfsberg