XIT - Din guide till nöje på Åland

Lyckat rockquiz tillbaka i januari

Vår lilla stad är inte allt för levande såhär års under vardagskvällar. Det har Cia Borg och resten av gänget på Dinos sett till att ändra på. Under tio veckor har de varje onsdagskväll haft en rockquiz med priser för varje kväll. Och i onsdags var det final.

I quizen får man dela upp sig i lag med max fyra personer i varje. Det är tjugo rockfrågor per kväll med en liten paus efter hälften. Ett exempel på en fråga är att en låt spelas upp och att man sedan ska svara på vilket band som spelar den.

Frågorna är skrivna av Micke Brockman, som kör samma koncept i Stockholm. Whiskeyföretaget Jack Daniel’s har sponsrat de priser som delats ut till vinnare för enskilda kvällar, medan huvudpriset för de som totalt har samlat ihop flest poäng under alla tio kvällar är fyra biljetter till en Motörheadspelning. Totalt har tjugoen lag deltagit varav sju stycken varit med alla tio gånger.

Finalkvällen

Som sagt utspelades säsongens sista quiz och den stora finalen i onsdags. Lite före klockan tio börjar människor droppa in och samlas runt borden tillsammans med sina lagkamrater. När Cia Borg som driver Dinos välkomnar alla och berättar om kvällens quiz lyssnar deltagarna uppmärksamt. Bland annat måste alla som är med och tävlar, för att förhindra att fusk förekommer, lägga sina mobiler i en hink på bordet samt lämna in sina papper under pausen. Det är mysbelysning med ljus på alla bord, de tävlande verkar ivriga och det skrattas mycket mellan frågorna.

– För att vara en vardag är stämningen riktigt bra. Det är skoj att det händer något och att folk har någonstans att gå, säger Cindy Lundqvist, som jobbar på Dinos.

 Efter ungefär en timme är alla frågor besvarade och när poängen är färdigräknad avslöjas de rätta svaren för kvällens frågor. Man märker tydligt vilka lag som svarat rätt på glada jubel från borden. Till sist berättar Cia Borg att det är laget The Ovez som vunnit Motörheadbiljtterna, men att alla vunnit på sätt och vis då alla tävlande bjuds på en gratis öl. Vinnarlaget består av Ove Fredrickson, Lasse Hellsten, Fredrik Schwartz och Anna Zeniou.

Ny säsong

Eftersom rockquizen varit ett välkommet inslag i vardagen för många ska det startas en ny säsong den 18 januari. Den kommer att vara uppdelad i två omgångar och gratis precis som den första. Det finns även planer på eventuella andra varianter, till exempel att köra quiz i sommar på uteserveringen och att ordna kvällar för företag.

- Jag är verkligen jättenöjd. Det har kommit mycket folk, och de som kommit har uppskattat att det händer något och gjort det lite till en vana att träffas här alla onsdagar. Det har varit superkul och vi kommer absolut att ordna mer sånt här, säger Cia Borg.

Text: Isa Hindersson