XIT - Din guide till nöje på Åland

Elegant men för enkelt

Dra på dig kostymen och ge dig ut i asfaltsdjungeln som en av Los Angels bästa poliser.

Betyg:  

 

L.A. Noire

Producent: Team Bondi/Rockstar Games
Genre: Deckare
Konsol: Xbox 360, Playstation 3

Återigen har en kvinna hittats mördad. Det brutala våldet och de hatiska orden som mördaren skrivit på hennes nakna kropp med hennes eget läppstift – allt tyder på att det är samme seriemördare som du jagat så länge. Eller är det den äkte maken, som din cyniske partner alltid utgår ifrån?

Du finkammar brottsplatsen efter spår – en tändsticksask från en bar, ett taxikvitto eller kanske ett bibliotekskort som berättar vad offret hette.
Ledtrådarna ger dig nya namn att undersöka och adresser att besöka. Du förhör misstänkta och bedömer svaren utifrån vad du vet hittills och hur de reagerar på dina frågor. Flackar de osäkert med blicken? Möter de lugnt dina forskande ögon? Rycker det i spänt i mungipan på någon? Efter varje svar väljer du att tro dem, tvivla eller anklaga dem att ljuga. Fast då måste du presentera bevis från de ledtrådar du samlat på dig. Har du fel tiger de ilsket och förhöret är slut.

Det är i skådespeleriet och ansiktsanimationerna som spelet firar triumfer. Man känner igen flera välkända skådisar från film och tv. Huvudpersonen Cole Phelps gestaltas av Aaron Staton som är mest känd som Ken Cosgrove i Mad Men.
Förhörssituationerna är filmade med flera kameror ur olika vinklar för att kunna återge minsta ansiktsskiftning. Det är otroligt snyggt och realistiskt.

Tempot är lugnt. Ibland tvingas du jaga någon med bil eller till fots. Ibland måste du till och med skjuta dig ur svåra lägen. Men huvudsakligen åker du mellan brottsplatser, barer och bostäder på jakt efter ledtrådar och för att prata med folk.
Världen påminner om Grand Theft Autos myllrande stadsmiljö, men är inte lika öppen. L.A. Noire följer en tydlig linje och du måste avsluta ditt uppdrag innan det dyker upp ett nytt.

Spelet utspelas i ett Los Angeles från 1940-talet. Kriget är just slut och det råder en febrig entreprenörsanda bland såväl lagliga företagare som maffiaskurkar som Mickey Cohen. Och över alltihop skimrar Hollywooddrömmen.
Med L.A Noire förnyar Rockstar spelgenren igen. Fast på spelupplevelsens bekostnad. Det känns mer som att styra en film än att spela ett spel. Det tar runt 20 timmar att spela klart alla uppdrag. Men då består en god del av den tiden av filmklipp som för handlingen framåt.
Tyvärr är det för enkelt. Är du bara metodisk och ser till att hitta alla ledtrådar och följa upp alla spår innan du börjar slutförhören är det svårt att misslyckas. Fånigt ofta hittar du det blodiga mordvapnet på ett bord hemma någon av de misstänkta mot slutet av utredningen. Det i kombination med den linjära handlingen drar tyvärr ned slutbetyget detta annars strålande snygga och nyskapande spel.

Text: Petter Lobråten