XIT - Din guide till nöje på Åland

Förbättrad verklighet i huvudsakligen verkligt flygspel

Nu tar spelen steget ut i verkligheten. A.R. Drone är lika delar ett radiostyrt flygplan och ett hysteriskt luftkrigsspel till Iphone. Svårt men kul, så länge man inte viftar.

A.R. Drone

Plattformar: Iphone, människa

Pris: 350 euro

Svårighetsgrad: 5

Tidsåtgång: 10 minuter i stöten, sedan laddas batteriet fullt på 90 minuter.

Stabilitet: I teorin helt okej. I praktiken störtar man då och då.

Systemkrav: Iphone eller Ipod Touch.

Betyg:  

A.R. Drone är inte bara ett spel. Det är en radiostyrd, typ, helikopter också. Eller så kan man vända på det: A.R. Drone är inte bara en, typ, helikopter. Den är ett spel också.

Det är inte så lätt att dra gränsen. Grunden för alltihop är å ena sidan en app till Iphone (eller Ipod Touch för all del), å andra sidan just en alldeles riktig flygande helikopter. Köper du bara en A.R. Drone har du en radiostyrd helikopter, men köper du två (eller övertalar en kompis att köpa en egen) kan ni slåss mot varandra i ett krig som utspelar sig dels i luften, dels i era Iphone-nallar.

Helikoptern (tillverkaren hävdar att det är en quadrikopter eftersom den har fyra rotorer) är försedd med en kamera. Genom att styra farkosten så att kameran siktar rakt mot kamratens farkost kan du skjuta iväg raketer. ”Träffar” du ramlar kompisens quadrikopter ur luften och landar med ett tjut.

Går på autopilot

Jag har stor erfarenhet av radiostyrda flygplan. Inte egentligen av att faktiskt flyga dem - erfarenheten handlar mer om att störta med dem. Men det här är ett helt nytt djur i stallet. Den har nämligen en autopilot. Märker du att din styrning håller på att gå helt åt skogen släpper du bara fingrarna från din Iphone, och så stabiliserar sig farkosten automatiskt i luften.

Det där kräver lite övning. När redaktör Lobråten häromdagen skulle provflyga hamnade quadrikoptern förstås helt ur kurs och höll på att kraschlanda in genom Mats Perämaas tjänsterum i Landskapsborgen. I stället för att släppa kontrollerna härjade han vilt med Iphonen i ett slags hysteriskt avvärjande viftande. Det är helt fel metod – speciellt som den styrs genom att hålla ett finger på vänster sida av skärmen i ett slags dödmansgrepp och sedan vinkla telefonen i den riktning man vill att farkosten ska flyga.

Det här är otroligt kul. Den verkar aldrig vilja gå sönder, en laddning räcker till tio minuters flygning och den har en lyftkraft över på omkring 300 gram. Med lite fiskelina och några tejpbitar flyger den villigt omkring med en liten kamera, en liten flaska sprit eller vad du nu vill transportera korta sträckor på knepigast möjliga sätt.