XIT - Din guide till nöje på Åland

Hjärndöd zombieslakt i paradiset

Från punkt A till B och döda en massa zombies på vägen.

Betyg:  

Dead Island

Konsol: PC, XBOX360 och Playstation 3
Genre: Första persons-action/”skräck”/rollspel
Utvecklare: Techland. 

Dead Island utspelas på en tropisk ö som kryllar av zombies. Du hamnar där när ditt flygplan störtar. Målet är att överleva och hitta din saknade maka/make, beroende på om du spelar man eller kvinna.

Huvudsyftet är att slakta zombies. Praktiskt taget alla föremål du hittar går att använda som vapen. Grafiken är snygg, men inte enastående. Splattereffekterna när du slaktar zombies är blodigt roliga, men blir lite repetitiva när du sett alla olika varianter.
Strandzombies i badkläder kan låta kul, men är tyvärr inte speciellt otäckt. Paradismiljön är snygg men motverkar sitt syfte. Även om det finns gott om mörka korridorer också.

Ön är öppen att utforska och du väljer själv var du går. Förutom huvudstoryn finns det en mängd sidouppdrag som ger dig erfarenhetspoäng som ger dig nya möjligheter. Rollspelsinslaget är ett plus men inte riktigt tillfredsställande
De flesta uppdragen går ut på ta sig från punkt A till B och döda en massa zombies på vägen. Tyvärr har spelutvecklaren inte lagt mycket krut på en engagerande berättelse. Den artificiella intelligensen är rejält korkad ibland och röstskådespelandet oavsiktligt träigt. Det säger en del att zombiernas grymtande är mer uttrycksfullt än de mänskliga figurernas dialog. Konsekvensen blir att du inte bryr dig om de vänner du träffar på vägen.

Men en riktigt originell finess i spelet är möjligheten att hoppa mellan solospel och flerpersonerspel över nätet. Du kopplas då ihop med upp till tre andra spelare som befinner sig på samma plats i spelet som du så ni kan hjälpas åt att lösa en uppgift. Sedan kan du hoppa tillbaka till sololäget. Ungefär som en Romerofilm där ett gäng udda personer plötsligt befinner sig belägrade i samma butik och måste börja samarbeta.
Sammanfattningsvis ger dig Dead Island runt 20 timmars spelupplevelse. Det är helt ok, men kunde ha varit så mycket bättre.

Text: Petter Lobråten