XIT - Din guide till nöje på Åland

Värdig uppföljare till klassiker

Konspiration är bara förnamnet.

Betyg:  

 

Deus Ex 3 - Human revolution

Utvecklare: Eidos Montreal

Genre: första persons- action/rollspel

Plattformar: PC, Mac, Xbox360 och Playstation 3.

Det ursprungliga Deus Ex som kom år 2000 betraktas av många som ett av de bästa spelen någonsin.

Uppföljaren Deus Ex: Invisible War från 2003 var ett fiasko - så förväntningarna är rejält höga på del 3: Deus Ex: Human Revolution.

Låt mig direkt säga att jag inte blir besviken.

 

I en bladerunnerliknande framtid år 2027 (alltså kronologiskt före den ursprungliga Deus Ex-berättelsen) spelar du säkerhetsexperten Adam Jensen. Du arbetar för teknologiföretaget Sarif som utevecklar teknik för att förbättra den mänskliga kroppen. Med olika hjälpmedel, som gör dig till hälften människa hälften maskin kan du bli superstark, smart, vig, övertygande, smärttålig och så vidare.    

Spelet börjar med att någon attackerar Sarif och stjäl forskningsresultat. Det blir din uppgift att ta tillbaka datan och avslöja tjuven.

En av tjusningarna med spelet är att det alltid finns flera sätt att lösa alla uppgifter. Du kan skjuta dig fram, smyga osedd, hacka dig in i datasystem eller till och med snacka dig in i en del fall.

Oavsett metod måste du fatta beslut som påverkar fortsättningen.

 

Miljöerna är atmosfäriska. Vardagslivet syns på gatorna. Det råder motsättningar mellan förespråkarna av den nya tekniken och skeptikerna. Ett viktigt tema i spelet är den oheliga alliansen mellan media, regering och storfinans. Ju längre du spelar desto mer förstår du av hur komplicerad situationen egentligen är. Konspiration är bara förnamnet.   

Grafiken är snygg, även om ansiktsanimationerna är lite daterade. Mycket i spelet går ut på att hitta information i datorer och genom att prata med människor du stöter på. Där är det lite trist att ansiktena är så uttryckslösa.  

 

Ett spel som försöker erbjuda så här stor frihet har naturligtvis vissa svagheter. Ibland ballar den artificiella intelligensen ur, laddningstiderna mellan miljöer känns lång, boss-fighterna går bara att vinna med våld.

Men det är brister jag har överseende med när helheten är så bra. Fast det sänker betyget från fem till fyra marhällor.

Deus Ex har fått en värdig uppföljare med stort omspelsvärde.

Text: Petter Lobråten